Kawan2 yg saya Sayang

Monday, December 14, 2009

Movie Marathon


Hari cuti memang bahagia.
sebab tak perlu runsing fikir pasal kerja
dan tak perlu mengadap my super fussy boss
memang berbahagia~~

Cuti minggu lepas Cik kaseh habiskan masa menonton segala movie
yang tak terhabis2 dalam simpanan Cik kaseh selama ni.
sebab balik kampung... kat kampung takde internet.
sebab tulah boleh melayan segala movie tu.
(penat2 adik aku tolong masuk dalam lappy, tak tengok kang kecik hati dia... hikhikhik)


Untuk warming up, Cik kaseh start dengan Papadom dulu...


Cerita ini sangat best. inilah satu2nya filem Afdlin yang buat Cik Kaseh nangis. Really2 touching movie. No wonder lah filem ni berjaya mengungguli filem terbaik FFM.

Watak2 yang ada dalam filem ni boleh dikatakan unik.
Que pegang watak Wajib Tayang yang nerd?... kelakar sungguh
Farid Kamil pula jadi mamat kasanova yang... tutt~... kahkahkah... lawak!
yang menariknya lagi watak Moon... isteri Saadom yang dah mati
tapi kewujudannya cuma dapat dilihat oleh Saadom sorang... dan penonton... hehehe
kelakar betul Norkhiriah pegang watak tu...



Dah sudah warming up... dah puas gelak n nangis tengok Papadom
Cik kaseh beralih pula tonton Final Destination 4.
I hate keganasan <-- sebenarnya takut!
tapi sebab tahu cerita dia best so tetap juga nak tengok
(biarpun asyik tutup muka dengan bantal setiap kali adegan kematian yang dasyat2 tu)




Komedi dah... horror pun dah...
Now tengok cerita kemanusiaan pula... Slumdog Millionaire
melihat kedaifan masyarakat india yang ditunjukkan dalam filem ni buat Cik kaseh sangat2 bersyukur hidup di tanah Malaysia ni.
hidup kita di sini berkali ganda mewahnya jika nak dibandingkan dengan mereka di sana.
biarpun khabarnya realiti kehidupan mereka yang sebenar lebih dasyat berbanding yang ditunjukkan dalam filem ni...

Cerita ni... bila sampai klimaks dia betul2 mendebarkan.
Cik kaseh dengan awek yang duduk sebilik dengan saya dah gelabah habis tunggu keputusan terakhir untuk soalan 1 juta tu.
ending... tentulah happy ending.
siap nari2 lagi... <--- biasalah... hindustan.




After that... The Sniper
Filem Hongkong
Baru lagi keluar...
Tengok movie ni sebab pelakon utamanya Edisen Chen
ngeh ngeh ngeh...

Cerita dia... Biasalah kalau hongkong punya filem polis...
Memang superb!! sangat best.

Actually nak tengok The Sniper versi hollywood juga
tapi tajuk dia lain... The Shooter



Dah penat layan movie... Cik Kaseh beralih pula menonton drama Jepun
Kali ini Change.

Satu daya penariknya ialah pelakonnya
Takuya Kimura.

Kalau tak ada Takuya Kimura... aci potong jarilah
takkan nya saya nak tengok filem berunsur politik ni.

Cerita dia best... ya, betul! best!
kalau tak best, tak mungkin saya boleh habiskan 10 episod dalam 1 malam saja.

Cakap banyak tak guna...
sila klik sini untuk baca review yang saya buat.


Dan acara marathon ditamatkan dengan 17 Again lakonan Zac Efron.

Starting... agak wierd lah tengok gaya Zac(Mike)... rambut agak kelakar
tapi lepas tu dia jadi super handsomelah pulak lepas kembali jadi budak 17 tahun.

Filem ni sesuai untuk relax2 lepas tengok drama dan filem yang hard
macam The sniper, Final Destination dan Change.


Sampai sini saja acara olahraga saya di hujung minggu.
dah penat ni... kaki dah kejang, pinggang dah bengkok
dan stamina pun dah semakin kehabisan...
lain minggu saya marathon lagi...

err, agaknya tak sempat kot...
tapi kalau merentas desa ok lagi agaknya.

(ada lagi cerita yang aku tak khatamkan ni...)

P/s : Cukuplah sekali ni buat movie marathon... kalau setiap minggu jawabnya tak sudah2lah novel saya... & yang penting sekali... tugas untuk bengkel penulisan karang jangan lupa!! kang AK marah... padan muka aku...

3 comments:

Qyn Qyna said...

wah! kak kaseh.. byk sungguh movienya.. heee.. paling best papadom!~ heee..

Ms Kira said...

cita yg kak kaseh ckp.. kira tgk fd, papadom ngan 17 again ja.. yg len x smpt lg.. hehehe.. ^^
~ kak kaseh try tgk muvie Storm warriors.. agak best la.. ~

Kaseh Esmiralda said...

Q : semua pun best bg Cik kaseh

Ms Kira : mmg ngah cari movie storm wariors tu.