Kawan2 yg saya Sayang

Wednesday, August 19, 2009

Si Cerewet & Cepat Bosan

Cik Kaseh yang mudah bosan…

Selepas habis membaca Mikhail karya Ramlee awang Murshid, Cik Kaseh start pula membaca Mandatori... ini bukan novel terbarunya tapi Cik Kaseh belum pernah membacanya jadi layan sajalah. Alang2 dah melekat dengan novel thriller so kalau boleh Cik Kaseh nak sudahkan semua buku Ramlee awang Murshid.

Tapi kesudahannya… Mandatori ni tak boleh masuk dalam jiwa Cik kaseh. Ceritanya rumit. Watak utama samar2 & lambat muncul. Banyak sangat watak sampai Cik Kaseh blur mana watak utamanya. Siapa Carlos? Norman ke?... Cik Kaseh dah bosan tahap dewa sebab dah sampai setengah muka surat pun feeling masih tak sampai ke puncak. Camne nak habiskan membaca ni.

Okey… inilah sisi Cik Kaseh yang negatif. Cepat bosan dan akan tinggalkan bahan bacaan yang lambat menarik perhatian saya.Cik Kaseh yang cerewet…

Cik Kaseh tinggalkan Mandatori dan capai 5 Tahun 5 Bulan karya Hlovate. Okey… cool… Cik Kaseh suka baca waktu Ana jadi orang gaji di rumah En, Latfy. Melayan Afiq @ Along Serbia. Memang mencuit hati.

Tapi… hah, ada tapi lagi tu. hehehe~… Terus terang Cik Kaseh katakan kalau Cik Kaseh baca 5 Tahun 5 Bulan dahulu sebelum baca Aa+Bb tentu Cik Kaseh tak rasa perasaan macam ni sekarang. Buhsan~

Terlebih dahulu Cik Kaseh menyusun sepuluh jari memohon maaf kepada peminat Hlovate dan terutama sekali kepada Hlovate sendiri sebagai penulisnya(Kalau dia terbacalah).

Cik Kaseh stop(utk sementara) baca novel ni di tengah muka surat juga. Ini kerana Cik Kaseh rasa watak2 utama dalam novel2 Cik Hlovate lebih kurang sama saja. Macam tak banyak beza antara Addin dan Johanna. Masing2 ala2 brutal dan cool je. Pastu they all berdua ni ambil Medic. (Hurm~ macam dapat gambarkan siapa Hlovate dalam setiap watak yg direkanya)

Cik Kaseh sukakan ayat2 Hlovate yang sempoi. Cik Kaseh dok ketawa terkekeh-kekeh membaca semua novel Hlovate… lepas tu dari segi motivasi dan ada part2 yang ada hadis, ayat Quran dan doa. Satu pembelajaran secara tak langsung… tapi dari segi jalan cerita Kaseh tak feeling sangat.

Inilah satu lagi sisi buruk Cik Kaseh. Cerewet tahap ntah pape ntah. Memilih bahan bacaan macam memilih ikan Talapia di dalam kolam yang keruh(ape benda peribahasa ni? haru btol Cik Kaseh ni). Nampak kelebihan tapi tak lepas kelemahannya.ps : Nasihat untuk diri sendiri… tiada apa yang sempurna dalam dunia. Kelebihan dan kelemahan itu adalah suatu kesempurnaan. Terimalah seadanya setiap kejadian kerana diri kita juga sebenarnya bukanlah sempurna.

Pss : Masih tetap menganggap Konserto Terakhir adalah novel terbaik di hati.Tulus dari hati…

1 comment:

plum blossom said...

cik kaseh...cik kaseh... mmg btol lah nothing is perfect... yelah mana boleh kita puaskan hati semua pihak kan... and setiap sesuatu tu pasti ada sisi kelemahannya...
tapi saya bangga dgn cik kaseh kerana cik kaseh ni org yg jujur dgn diri sendiri...susah nak jadi org yg jujur kerana kita sentiasa memikirkan apa kata org... bagus tu! saya harap saya pun akn jadi lebih jujur dgn diri sendiri cam cik kaseh.. thanks kerana post kan entry ni...