Kawan2 yg saya Sayang

Sunday, August 9, 2009

Ampunkan saya emak.

Dosa-dosa yang nampak ringan tapi tanpa sedar ia sebenarnya adalah dosa besar...

Cik Kaseh mengaku sekarang yang Cik Kaseh adalah seorang yang lalai pada tanggungjawab sebagai seorang anak. Mak... orang minta ampun banyak2. Orang sayang sangat kat mak. mak jangan kecik hati kat orang lagi ek... mmuuaahh~~!!

MY ADIK : kak, bile ko nak balik?
CIK KASEH : minggu ni x boleh. aku bz
MY ADIK : minggu lepas bz. minggu ni bz... amende ko buat hari2 yang asyik bz je tu?...(cakap dalam nada kesal)
CIK KASEH : betullah... memang aku nak balik minggu ni kalau tak tapi dah tetiba aku ada hal. so, nak buat camne lagi... (cuba mempertahankan diri)
MY ADIK : dah brape tahun ko tak balik jumpa mak?
CIK KASEH : ...(cis! hiperbola sungguh. agak-agak la sampai makan tahun plak aku tak balik!)
MY ADIK : dalam sebulan, brapa kali ko call mak? ade lebih dari sekali?
CIK KASEH : err... (sangkut tak tau nak jawab ape)
MY ADIK : mak rindu anak perempuan dia. bila ko nak balik jenguk mak?
CIK KASIH : err... aku...
MY ADIK : aku nak cite satu rahsia... dalam ramai2 adik beradik kite mak paling sayang kite dua orang tau. dia tak kisah langsung kalau yg lain2 tak call atau tak balik langsung tapi die kisah sangat kalau kite dua orang tak call n tak balik. die sedih sangat. ingat ko dah lupe die. dah tak sayang die...

Cik Kasih haru giler... rase berdosa sesangat sebab tak ambil berat hal macam ni. selalu tahu khabar mak dari kakak je, langsung tak reti2 nak ambil insiatif gi call mak. ape jenis anak perempuan ni?

Cik Kaseh rase cik kaseh dah buat dosa besar lalu malam tadi gak cik kaseh balik kampung. cik kaseh dah tak peduli lagi, malam pun malam lah... cik kaseh redah balik gak malam tu(sabtu)

Sampai rumah pukul 11.oo malam. My emak tengah solat. Cik Kaseh lepaking sebentar di ruang tamu sambil gebang2 dgn my abang yang kebetulan balik juga minggu ni.

Lepas my emak siap solat, dia keluar. Cik Kaseh terus lari dekat emak dan peluk cium my emak dengan erat. Minta ampun, minta maaf sebab dah lukakan hati seorang ibu.

CIK KASEH : orang sayang emak. sayang sangat2... lepas ni orang janji tak buat perangai gitu lagi. orang akan call mak sekurang-kurangnya 2 kali seminggu... balik kampung sekurang-kurangnya sekali sebulan ye mak~~
MY EMAK : ... (senyum senyum hepi. peluk sayang Cik Kaseh n lepaking sama-sama my abang di ruang tamu.)

Kitorang sembang sampai dekat nak pukul satu malam tu. macam2 cerita keluar. My emak ni pula jenis pandai buat lawak sarkastik... die cerita selambe je, tapi kitorang yang dengar ni gelak guling2... hahahaha~ n my abang pula stok yang pandai menambah huru-harakan keadaan. Tambah berseliratlah segala usus di perut Kaseh gara-gara lawak mereka berdua.

petang tadi Cik Kaseh balik ke Meru semula... My emak bawakan buah cempedak di dalam pagar yang masak ranum sbg buah tangan dari kampung. balik tadi sekali lagi dia peluk sayang anak perempuan dia... siap bisik kat telinga Cik Kaseh "pandu kereta jangan lebih dari 80Km/J. ini bukan pesanan tapi arahan!"... Kaseh hangguk2 kepala je. die tahu Cik Kaseh pandu kereta stok macam jalan tu Cik Kaseh sorang je yang bayar cukai jalan. main nak 100Km/J je... huhuhu~

Cik Kaseh bagi satu keping not kertas pada emak...
CIK KASEH : Mak, ni duit belanja... 2 minggu lagi puasa. mak puasa rumah anak2 ya.
MY EMAK : yelah. tapi rumah kamu minggu ke-2 ya... minggu pertama mak di Rawang dulu(rumah my abang yg ke lima n kakak yg ke 2)
CIK KASEH : wokeh! tadda hal punya... nanti orang jemput mak kat Rawang.




Tulus dari hati…

1 comment:

oh adiy said...

bagus la kau..x sie2 aku susun ayat nak ckp ngan kau..walaupun ade sedikit penipuan...tp utk kebaikan ko jgk...aahahahaha