Kawan2 yg saya Sayang

Sunday, November 22, 2009

2012... Not The End Of The World




Cik Kaseh baru pulang dari menonton 2012. <-- malam? memang pun...

sebelum menonton filem ini Cik Kaseh dah dapat agak apa yang bakal disajikan
dalam filem holywood seperti ini.
Cik Kaseh tak mahu sentuh isu2 sensetif yang melibatkan kita
sebagai umat islam khususnya.
biasalah... orang putih kalau buat filem memang akan tunjuk
yang baik tu hanyalah mereka.
Mereka yang buat filem, maka mestilah mereka mahu tunjukkan sisi
yang putih itu adalah mereka... kononnyalah kan...

Bagi saya, kita jangan terpengaruh dengan segala yang disuap
oleh mereka. bukan semuanya betul pun.

cuma part2 masa dunia nak musnah tu memang
memberi keinsafan kepada saya.
bayangkanlah kalau betul2 3 tahun dari sekarang
dunia kita akan tamat...
...
...
...
sungguh... saya tak tahu bagaimana hendak menghadapinya.

bayangkan yang dunia kita dilanda mega tsunami yang setinggi 1500meter...
bayangkan apabila gempa bumi yang super dasyat menimpa negara kita...
bayangkan tanah tempat kita berpijak terbelah dua...
bayangkan bangunan KLCC yang megah berdiri tumbang atau patah dua...
bayangkan lava gunung berapi yang meletup di kaki gunung
(macam dodol nak masak dalam kuali tapi lagi dasyat dari itu)

bayangkanlah... kemana kita akan lari waktu itu.
ke dataran lapang di negara China?
ke gunung Everest, gunung tertinggi di dunia?
Ke kutub utara yang dah terbalik jadi kutub selatan waktu tu?
...
...
Hmph... tak ada satupun tempat yang selamat pada ketika itu kawan2

satu persamaan yang ketara dengan filem Titanic dalam 2012...
iaitu diskriminasi antara kaum dan darjat.
memang sakit hati bila wang dan darjat sekali lagi menduduki carta teratas dalam
mendapatkan sesuatu.

dan apabila rakan watak utama yang berbangsa india
mati dengan sia2 biarpun sebenarnya
dialah orang pertama yang mengesan kedatangan
bencana besar yang digambarkan sebagai kiamat dalam filem ini.

namun mungkin ini yang dikatakan sebagai daya tarikan dalam filem ini.
Cuma saya tak suka dengan ending cerita ni.
rasanya tak ada masalah kalau ia ditamatkan dengan kematian semua
manusia.
tapi pengarah memilih untuk menghidupkan mereka semua
dengan watak utamanya menjadi hero yang menyelamatkan dunia... <-- yelah sangat~

bagi saya (pendapat peribadi)...
ia agak keterlaluan dan tak logik.
kalau dah dunia ni musnah sampai tahap tak ada apa
yang boleh diselamatkan lagi,
orang2 yang terselamat tu boleh ke selamat selama2nya?
Maksud saya logik ke kalau dunia ni boleh dibangunkan semula
setelah kejadian dasyat macam tu berlaku?
sedangkan tsunami yang berlaku di Acheh beberapa tahun lalu tu pun
ambil masa untuk dipulihkan semula.
itu baru tsunami yang beberapa ratus kaki ketinggiannya...
sedangkan tsunami yang digambarkan dalam filem ini lebih dasyat
sampaikan gunung pun boleh kene telan.

Kesimpulannya... filem ini memang
memberi kesedaran dan pengajaran kepada semua orang.
tanda2 kecil yang keta rasa sekarang
contahnya gempa bumi, tsunami semua tu...
sebenarnya tuhan sedang memberi petunjuk kepada umat manusia...
bersedialah...
hari tersebut bakal datang pada bila2 masa dari sekarang...

P/s : Ada 3 tahun lagi sebelum 2012.. hehehe~



6 comments:

siti87 said...

saya pun setuju dekat bahagian sepatutnya semua manusia mati pada endingnya tu... rasa macam tak logik la plak, bayangkan semua daratan musnah and then diaorang siap letak tahun 0001 lagi sempena tahun baru... tapi nak tunjukla hero selamatkan semua orang.."yela tu".. tapi satu saya nak puji, president dia sanggup mati bersama2 rakyatnya, tu paling ketara.. tanyala mana2 PM atau even menteri pun, mana diaorang sanggup mati sia2...

Qyn Qyna said...

wuuu.... ney semua tak boleh percaya sgt.. tpi kita kena ingat y kiamat ney bole berlaku bila2 masa jer... :)

Kaseh Esmiralda said...

siti87 : ya, saya suka dengan watak president yg berjiwa rakyat tu. rasanya macam diorang nak gambarkan president kulit hitam tu ialah Obama kan...

Qyn : ya, jadi bawa2lah insaf sebab kiamat sudah dekat... hehe~

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
wAtashiwa Nemo-cHan said...

weh mkcik... no ko dh ilang dr nset hakoo... alkesahnyer enset aku jahanam ari tuh.. sumer no xder... sila msg hakoo blek...

p/s~~~ weh... berminat x dgn moopdance yg tripleS buat nieh? joint nk? 50 ajer....

cik kedondong said...

giler siyes cite ni best kan?tapi duration die yang lama sangat sampai akujadi tak larat nak tengok.aleh2 sbenarnyer bukan kiamat.lebih pada perubahan temperature dan plat2 bumi.kira zaman baru la ni..haih..tapi aku cuak gak mase tengok orang2 yang jatuh sebab nak naek kapal yg besar tu