Kawan2 yg saya Sayang

Wednesday, June 3, 2009

Muda+handsome+kaya tapi...

Alec Su You Peng


Suatu hari saya menerima panggilan daripada seorang customer(memang kerja aku jawab panggilan customer setiap hari)...

Kaseh : Hello, Hitech Computer Form... selamat pagi~ (ayat biasa yg Kaseh guna setiap kali pick up phone)
Customer : Hello, morning... Nurul Please... (Customer panggil saya Nurul)
Kaseh : Siapa sana?
Customer : Vincent -V Tec here.
Kaseh : Ya, En. Vincent. Nurul here... ada apa-apa yang boleh saya bantu?
Customer : Hye sayang, selamat pagi~ (nada suara dia terus berubah ceria+miang. automatically aku buat muka kat depan monitor komputer)
Kaseh : Herk herk herk... selamat pagi(dlm hati - berapa kali aku nak ucap selamat pagi dengan dia ni?)
Customer : Hei, apa cerita ni? bila ni Nurul? sudah lama saya tunggu ni~
Kaseh : Bila apanya En. Vincent? job awak saya belum arrange lah. masih dalam production. (jawabku, main nak bedal je. padahal sebenarnya job dia dah lama kuar dari production. cuma belum sempat aku nak arrange je)
Customer : Bukan job sayalah... maksud saya bila nak keluar dating dengan saya.
Kaseh : Aduyai~ En. Vincent ni kan. suka merapulah.
Customer : Aduyai~(tiru gaya aku cakap)... jangan panggil saya Encik-encik la, Nurul. Panggil abang Vincent sudahlah. (Aku dah rasa macam nak hentak gagang tu kat kepala kerusi je time ni)

~En. Vincent dah gelak-gelak dalam talian. betullah orang tua ni. kalau tak memikirkan yg dia tu customer tetap Boss, memang aku nak sound setempek je kat dia~

Kaseh : Bila masa pula kita jadi adik beradik sampai nak kena panggil En. Vincent abang pula ni? (aku tanya soalan sarkastik kat dia)
Customer : Nurul, nanti lunch sama ya. saya belanja awak. boleh? (dia buat bodo tak balas soalan aku tadi. hampeh tol!)
Kaseh : boleh tapi kena belanja saya kat restoran 5star. tak mau gerai kat kaki lima tau.
Customer : Boleh, tak ada hal punya ma~ nanti lepas tu kita pergi jalan-jalan... erm, kita pergi karaoke... pergi tengok wayang... boleh, Nurul?
Kaseh : Err... (adoi, makin menjadi-jadi pulak apek ni kalau aku layan)... berfoya-foya dalam waktu kerja? En. Vincent nak saya kena pecat dengan boss ke?!

~dia gelak terbahak-bahak lagi. rasa nak cekik je apek tu kalau ade depan mata

Customer : Apa you takut... saya kamcheng dengan you punya Boss ma~

~aku diam. malas nak balas lagi. kang lagi meleret-leret orang tua tu ngayat aku.

Customer : Err, Nurul... okeylah, sebenarnya saya call you ni nak order Pay-in Slip lah. ada stock ka?

~hadus... ini apek kan, betullah~ nak order Pay-slip tapi dia punya mukaddimah punyalah panjang meleret-leret. tekanan sungguh aku kena layan customer macam ni...

Kaseh : Ada. En. Vincent nak berapa box? nak yang with box atau yg without box?
Customer : Saya mahu yang with box. bagi 2 box. sekejap lagi saya datang ambil.
Kaseh : Okey. saya siapkan invoice untuk youlah kalau macam tu.
Customer : Okey, nanti ikut saya keluar lunch sekali ya.

~aduyai... sakit otak betullah pakcik sorang ni. huh~! (mengeluh)

Tengah hari itu...
Sedang sibuk aku ajar staff baru nak buat invoice tiba-tiba Miss Goh panggil aku. terjerit-jerit dia dari luar office panggil nama aku. aku pun segeralah berkejar mendapatkan work mate aku yang seorang tu.

seorang pemuda berbangsa cina berdiri segak di sisi Miss Goh sambil memegang sekotak Pay-in Slip di atas meja kaunter. handsome, kacak lagi bergaya. muka dah ala-ala Alex Su(pelakon Taiwan). dia tersenyum manis kepada aku. aku buat selamba bodo je. senyum secubit je tanda hormat. aku bukannya kenal dia pun. lagipun aku datang sebab Miss Goh panggil tadi.

Miss Goh : Nurul, inilah Vincent.

~Gerk... aku salah dengar ke apa ni? Miss Goh sebut Vincent? sorang je customer aku yang bernama Vincent ni. dan Vincent itulah yang selalu kacau aku dengan ayat2 poyo stok play boya dia.

Kaseh : Ini En. Vincent? (soalku tak percaya)

~Vincent masih senyum macam tadi. Peh~ aku tak boleh pandang senyuman dia. mau cair aku karang dengan mamat ni. haiya~ aci potong jarilah. serius dia handsome tahap karma dowh!

Miss Goh : Yelah, inilah Vincent. Lu kata mahu kenal siapa Vincent. ini hari dia datang, saya kenalkanlah sama lu.
Kaseh : hehehe~ h-hai En. Vincent. (tak pasal-pasal je aku jadi gugup. 1st sebab mamat tu handsome tahap petala kelapan. 2nd sebab aku cuak kalau dia start mengayat aku macam selalu dalam call. naya dowh~)
Customer : You tak percaya saya Vincent ke, Nurul? mahu check ic saya ka? marilah tengok. (Dia seluk poket seluar, konon nak tunjuk bukti bahawa dia memang Vincent)

~aku sengih je. tak berani nak jawab lelebih.

Lepas dia ambil barang aku follow dia untuk sign invoice/D.O...
Customer : Nurul, dah tengah hari. jom lunch. (senyum maut kat aku)

~Aduyai~ sekali lagi... ingatkan dah lepas bala tadi.

Customer : Hehe... saya gurau sajalah. bye bye... (Dia masuk ke dalam kereta BMW 5 series dia).... nanti ada senang kita keluar date ya. (sempat lagi turunkan cermin dan ajak aku keluar lagi tu)

~aku cuma senyum sambil buat muka serba salah. tak jawab apa-apa. cuma lambai tangan dan cabut balik masuk ke office. si Vincent tu pun blah...

Sampai office aku pegi cari Miss Goh. tye dia balik betul ke itu Vincent? betul 3x... dengan yakinnya Miss Goh jawab betul... aku dah separuh pengsan bila fikir balik pasal si Vincent ni. macam mana dirinya yang sebenar langsung tak sama dengan apa yg aku bayangkan?? aku bajet si Vincent miang tu umur dia dalam lingkungan 40-an, kepala botak, tak handsome pun... tapi tup-tup, benda yg sebaliknya pula jadi. mamat tu punyalah handsome, bergaya, macho, muda(umur dlm lingkungan lewat20-an atau awal 30-an), dan paling penting sekali KAYA!!... huhuhu~ okey tak kalau aku layan dia balik (banyaklah~!! jangan nak mimpi)

P/S : Moral of the story... jangan menilai seseorang melalui suara dalam telefon atau ayat dalam sms dan YM. kemungkinan besar orang sebenar yang anda kenali adalah sebaliknya. kalau anda fikir dia handsome, mungkin dia hodoh. kalau anda fikir dia romantik, mungkin sebenarnya diluar dia hampeh. dan kalau anda fikir si dia miang, mungkin juga sebenarnya dia bukan jenis macam tu...


Tulus dari hati…

9 comments:

Putri Lily said...

Kaseh! Kelakarlah cerita ni..
Tapi betul tu.. kita tak boleh cepat buat penilaian pada sesuatu perkara. Apalagi jika kurang pasti kesahihannya..

Gd story.. teruskan berkarya ye.. :)

~Putri Lily~

Anonymous said...

alex su yg blakon cite mischievous princess tu ke.. wah2...x sgka shensem itu ye en.vincent..haha

tp klu sy kt tmpt nurul pn,msti pk bnd yg same..apek pewot buncit pale botak yg miang+geleyar..
hehehe..

Anonymous said...

betul.. aku sokong.. jangan judge a book by its cover... dulu aku pun pena kena kes macm nie.. sekali tengkok huh customer punya hensem tahap2 cipan.. cute aku tengok.. poket pun tebal...

Anis Mohd said...

wahaha
selalu cm tu lah
kalo muka ensem ..
sore dlm tepon sure x sdp.
kalo sore sdp..
muka mst x kacak..
ha3x

wAtashiwa Nemo-cHan said...

muahahah<-- gelak dgn keji tahap karma nyer....

dengan ini....
ehem~~~
nemo mula percaya kaseh pompuan...
muahahha.... len kali buat ayat sarkastik dgn nemo lgk...
mmg hakoo bantai ko...
lps nieh xde la kater kaseh guy...
kalo tertiber ajoo nk meroyan buat lawak sekupang...
hakooo bantai hang "tut" plak....
huhuhuh

Kaseh Esmiralda said...

Putry Lily : ini bukan cerita tp benda batul yg jadi kat Kaseh... Huhuhu~

Anonymous 1 : haah, betul... cam tu la muka En. Vincent tu. ala-ala Alex Su gitu. x iras betul lah...

Anonymous 2 : huhuhu~ poket En Vincent tu tebal gak... rasa rugi plak Kaseh x layan dia...

Anis : belajar dari kesilapan

Nemo : Huhuhu~ dasyat kau ni Nemo. Kaseh x brani dh nak buat lawak tahap cipan cmtu lagi. im a girl~

polaris stars said...

hahahhahahaha
pengalaman hidup yg best nih...
bertuah cik kaseh kita nih kan...
well, bila yg dlm phone tu totally ingat fatty man, pastu pala botak lak... hehhehehe
tgk2 yg reality mak aih...
prince charming la plak...

kaseh, buat la cerita berdasarkan pngalamn you... mesti best... hehhehehe

~:: Izzati ::~ said...

mmg tul2 jadik ek...
bez nye...
kena ngorat ngan mamat hansem plus kaya nih...
haha...
tul sye setuju, jgn judge a book by its cover...

Kaseh Esmiralda said...

Polaris : Best memang best tp sbb dh tau diri sebenar En Vincent tu, lagilah Kaseh malu ngan dia skang... tgk ah, idea mari karang Kaseh buat lah cite berdasarkan si miang En. Vincent tu...

Izati : Best apenye, Kaseh ni dh cuak semacam... tak mau lah scandal ngan lelaki chinese lagi. seriklah... dah 3 kali tau~